Κεντρική Πλατεία Καισαριανής

Η ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας Παν. Μακρή και της Πλατείας Κοιμήσεως στον Δήμο Καισαριανής σκοπεύει πέρα από τη φυσική περιβαλλοντική αναβάθμιση και την οικονομική στήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής να εμφυσήσει στους κατοίκους την αίσθηση της συνέχειας της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου σε ένα σημερινό ήθος ζωής.

Το δάπεδο του κεντρικού τμήματος της Πλατείας Παν. Μακρή, καταλαμβάνεται από έναν σχηματοποιημένο χάρτη των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, του ανατολικού τμήματος του Αιγαίου πελάγους και της Προποντίδας, έως και την περιοχή της σύνδεσής της με τον Εύξεινο Πόντο, των περιοχών δηλαδή καταγωγής και προέλευσης των προσφυγικών πληθυσμών που έφθασαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922, διαμορφωμένο από κυβόλιθους διαφορετικών χρωμάτων.

Σημαντικές πόλεις ή άλλα σημεία αναφοράς σημειώνονται με 7 μεταλλικές πλακέτες επισήμανσης, οι οποίες θα προτρέπουν τον επισκέπτη να πλοηγηθεί σε έναν εικονικό, ψηφιακό δίκτυο πληροφόρησης.

Η πρώτη “έξυπνη” πλατεία της Ελλάδας

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Καισαριανής

E

Στο δάπεδο της Πλατείας θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Προποντίδας.

E

Ο φωτισμός του εδάφους θα σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

E

Σε κάθε σημείο φωτισμού, μία μεταλλική πλακέτα με ένα QR code, θα προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την ιστορία της κάθε πόλης, να ακούσει τη μουσική και τα τραγούδια της, να δει φωτογραφίες, να ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο.

E
Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων με στόχο την ανάδειξή τους.
E
Τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.
E
Τα στέγαστρα των καταστημάτων και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
E
Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα.
E
Η φύτευση της πλατείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών Προσφύγων.
E
Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).